CSONT = hálózat(CS) a természetes(O) egységeiből(N) az információnak(T), vagyis az ásványi anyagok hálózatából épül fel.

VÁZ = tartalmazza(V) a pulzáló(Á) folyamot(Z), vagyis - a nagy ásványianyag tartalmánál fogva - vezeti az égi információs folyamot. 

IZOM = lelki(I) folyamú(Z) ősi(O) anyag(M), vagyis az az anyag, ami a lelki folyamatokat hűen tükrözi, működésével megvalósítja. 

ÍZÜLET = az égi lelki mezei(Í) folyamot(Z) stabilizáló(Ü) frekvenciája(L) az alkotó(E) információnak(T), vagyis az égi információs folyamot áramoltató csontváz stabil részét képezi.

PORC = kisugárzó felülete(P) a természetes(O) kapcsolódási(R) iránynak(C), vagyis az égi lelki mező információs folyamát áramoltató csontváz olyan kisugárzó felszíne, melynek irányultsága egyben meghatározza, hogy a térben merre folyjon tovább az égi lelki mező információs folyama.

A csontvázrendszerről összefoglalóan elmondhatjuk, hogy csont és váz, tehát vezeti az égi lelki mező információs folyamát, és a porc révén meghatározott irányban ki is sugározza azt. 

A kisugárzás iránya változtatható.

Ebben a mobilis elem, a változtató elem az izom, mely a lelki működési állapotnak megfelelően húzódik össze, vagy ernyed el, és ezzel megváltoztatja a stabil elem, az ízület alakját, az izületben résztvevő porc felszínének a térbeli irányultságát.

Így a lelki folyamatok az izmok révén megváltoztatják a csontvázrendszer által vezetett, és a porcfelszínek által kisugárzott lelki mezei információs folyam irányát úgy, mint amikor a kezünkben egy zseblámpát fogunk és annak a fényét hol ide, hol oda irányítjuk. 

E rendszerben a legjelentősebb kisugárzó felület, mely teremtő erővel bír, tehát amely kibocsátja(K) a teremtési(É) folyamot(Z), az a KÉZ.

Röviden: a csontvázrendszer vezeti, és a porcfelszíneken kisugározza az égi lelki mező folyamát, melynek irányát az aktuális lelkiállapotnak megfelelő izomműködés határozza meg.